niestety zupelnie do niczego ta dieta: 3 posilki, mnostwo slodyczy, produkty wysokoprzetworzone, malo pelnowartosciowego bialka i WW z niskim IG, za duzo T nasyconych, za malo nienasyconych. Ani to na mase, ani na redukcje, ot taka normalna dietka przecietnego zjadacza chleba, ktory o sporcie wie z TV. Jak Ty nazbierales 150g B na dzien, to nie [...]
Dlaczego o niskim? Wlasnie ze ekto musza postepowac inaczej niz endo, a wiec zdecydowanie te o wysokim IG. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i szybki jego spadek Szybsze powstawanie uczucia glodu i [...]
Wlasnie o to mi chodzilo ze nie ma co przesadzac z IG. Jadlem przez jakis czas brazowy ryz i w ogole pelnoziarniste produkty z niskim albo srednim ig potem jadlem bialy ryz i nie bylo roznicy. Zalozycielowi tematu doradzilem po prostu zeby sie nie przejmowal tym czy zje bialy czy brazowy ryz. W koncu i tak zrobi jak uwaza ale ja tylko mu doradzam [...]
[...] weglowodany zlozone...zkalada ze maja niski indeks glikemiczny, a w przypadku "prochow" tak nie jest! ułatwiają sobie życie wszyscy profesjonaliści i siegaja po produkty przetworzone, które często stanowią więcej niż polowe ich "jadłospisu", a jednak chudną Odniesienie do profesjonalistow jest IMO nie na miejscu, ich [...]
[...] na tydzien to znaczy ze jesz za malo ww, jesli bedziesz tyl szybciej to masz za duzo ww, jak bedzie ci sie odkladac tluszczyk to tez musisz zmniejszyc ilosc ww lub zamienic produkty o wysokim i srednim IG na te o niskim. Ale na pierwszy rzut oka powinno byc ok. Pamietaj aby jesc regularnie i o tych samych porach! Pij tez duzo wody. pozdro EX [...]
[...] lub złożone. prostych unikamy. Proste to te z niskim IG które powodują szybki wyrzut insuliny i poednio przyczyniaja sie do wzrostu tkanki tłuszczowej. Sa to najczęściej produkty mocno przetworzone. Jako tako do diety z WW dajemy : kasza gryczana/ ryz/ płatki owsiane ew. od biedy chleb ale razowy. Banany o ktorych piszesz nadaja sie jedynie [...]
wasabi-----> sam to napisałes wklejam cytat " Resztę zapotrzebowania na węglowodany powinny stanowić produkty o możliwie niskim IG(kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy " wiem ze warzywa sa warzne tez ale nie tylko! pozdro
odpowiednia oczywiscie! niskotluszczowe produkty bialkowe weglowodany o niskim-srednim IG nienasycone zdrowe tluszcze PRODUKTY spozywcze tu beda wazniejsze niz suplementy
posilki 1 powinien zawierac weglowodany, troche tluszczu i bialko ww - produkty o możliwie niskim IG(kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy) reszta chyba wiadomo 2 sporo warzyw, bialko, troche tluszczy zdrowych 3 (jesli przed treningowy) jak 1 posilek z tym ze mniej tluszczy (jesni w dzien bez treningowy) jak posilek 2 4 j/w 5 [...]
jedz wszystkie produkty nieprzetworzone o niskim/średnim IG które zawierają dużo witamin minerałów. największym błędem początkujących i niewyedukowanych odchudzających jest właśnie całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczy które jak wiadoo nie śa sprawcami tycia. pzdr.
[...] więcej węgli, co najmniej 5-6g na kg masy ciała. Te możesz czerpać z naturalnych źródeł-makaron, ryż biały itp. Przy twojej przemianie materii powinieneś wybierać takie produkty zawierające węgle o średnim IG a nie o niskim. Za to zamiast białka pozyskiwanego z porzywienia możesz część dostarczac w formie odżywek. Chodzi o to aby odciążyć [...]
cokolwiek o w miarę niskim IG - najprościej jakieś pieczywo razowe, wszelkie kasze, brązowy ryż itd. tu masz zresztą tabele z których można powybierać różne produkty: http://kalorie.net/modules.php?name=Indeksglik , lub tutaj : http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm
Jeżeli chodzi o produkty typowo węglowodanowe bez żadnych dodatków to cukier prosty nie będzie miał takiego samego ig jak złożony. Wpływ na to może mieć jeszcze tłuszcz, który tę wartość obniża. Ja bym się na twoim miejscu nie zajmował indeksami czy ładunkami. To jest głównie przeznaczone dla cukrzyków. Ty po prostu wiedz, że masz bazować na [...]
[...] efekt niż cokolwiek innego. Ale ... każdy ma inną drogę. Tak czy inaczej mlecznej nie tykam. Nie można też zaprzeczyć że IG klasyfikuje zdrową żywność i są to zazwyczaj produkty nieprzetworzone bądź mało przetworzone. Takie jak jadali nasi przodkowie dopóki nie wynaleźli innowacji przyspieszających przemysłu. To była zła droga na skróty [...]
[...] Ja w przykładzie wcześniej zaznaczyłem, że chodzi o taką samą liczbę kalorii spożytych cukierków vs chleba razowego. A w tekście który rekomendujesz jest napisane: "Produkty z wysokim ŁG prawie zawsze mają wysoki IG, produkty ze średnim bądź niskim ŁG mogą mieć od niskiego do wysokiego IG." Zmieniony przez - Bobo1969 w dniu 2021-08-23 06:22:20
[...] samemu posegregować na wysoko i nisko glikemiczne, o ładunku wysokim/niskim. Odnośnie podziału na błonnik rozp. nie rozp. w wodzie - również możesz się dowiedzieć które produkty charakteryzują się zawartością danych frakcji z internetu, literatury. Jednakże nie spotkałem się z danymi opisującymi ilość poszczególnych frakcji w danym produkcie.